Egyéni esetkezeléseim során sokszor felmerül az önbecsapás kérdése, amit a Tarot kártya mindig szépen jelez is számunkra. Ez az önbecsapás, hamis illúziók kergetése leggyakrabban a párkapcsolatban, emberi kapcsolatokban jelenik meg, bár felbukkanhat az élet más területén is.

Önbecsapás a párkapcsolat területén

Mindenkinek érdemes elgondolkodnia, hogy miben és hogyan csapja be saját magát. Az a baj, hogy ezek a helyzetek előbb-utóbb nagyon fájdalmas felismeréseket fognak produkálni. Általában csak egy szakember tud rávilágítani ezekre a téves gondolatokra, érzésekre, az önbecsapásra. Milyen jellegűek lehetnek ezek az önbecsapások a párkapcsolat teületén?

  • A párkapcsolat elutasítása. Vannak, akik párkapcsolat nélkül élnek, mert azt mondják, hogy ők már elég sokat szenvedtek, rossz tapasztalatokat éltek meg. Az ő szemükben minden férfi / nő rossz, hazug, vagy ilyesmi, ezért inkább nem teremtenek kapcsolatot senkivel sem. Egyrészt lenézik, felette állnak az „alkalmatlan” másik nem képviselőinek, másrészt komoly önértékelési problémáik vannak, amit így próbálnak kompenzálni. Kifelé a felsőbbrendűségüket mutatják, ezért az alkalmas társ inkább szóba sem áll velük. Aki próbálkozni mer, az pedig valóban annyira „buta”, hogy észre sem veszi ezt a kisugárzott felsőbbrendűséget. Így be is igazolódik az, hogy őt mindig csak alkalmatlan emberek környékezik meg. Előfordul, hogy nem csak a párkapcsolatban, hanem a munkában, barátságban is ilyen emberek kerülnek mellé.
  • Az idealizált másik fél. Ebben az esetben a gyerekkorból származó önértékelési problémák miatt az illető elképzel magának egy nagyon ideális férfit / nőt. Ezt az embert elfogadná a családja, úgy érzi, emelné az önbizalmát. Ha talál ilyen embert, akkor azt valótlan képességekkel, tudással, személyiséggel látja el, és ha a valóság más képet mutat róla, akkor azokat az információkat egyszerűen kiszelektálja. A kiszemelt „áldozatot” isteníti, imádja, csak mellette tudja elképzelni a boldog életet. Sok esetben a kiszemelt társ már házasságban él, így a valóságban nem tud létrejönni egy teljes párkapcsolat, hanem szerető státuszba kerül bele. Azzal hitegeti magát, hogy a másik hamarosan el fog válni, együtt fognak élni, és hogy az idealizált társ nagyon szereti őt. A valóságban pedig csak rettenetesen kihasználja őt a másik, és a rossz házassága ellenére esze ágában sincs elválni, de ezzel egyáltalán nem hajlandó szembe nézni. Ebben a helyzetben értékes évek mennek el, amiben egyáltalán nem élheti meg a boldog párkapcsolatot. Ha szembetalálkozik egy független személlyel, akinek tetszik, nem fog vele szóba sem állni. Hiszen ő nem rendelkezik olyan „tálentumokkal”, képességekkel, mint az a másik, akinek a szeretője. Észre sem veszi, hogy a szerető sem rendelkezik ilyenekkel, csak az ő szemében. Rengetegen esnek ebbe a csapdába, és elküldik maguktól a potencionális társ jelöltet.
  • A rosszul működő párkapcsolat. Különösen azok, akik fiatalon, a 20-as éveik elején kötnek házasságot, a 40-es, 50-es éveikre teljesen belefáradnak ebbe a kapcsolatba. Ez azért van, mert a 20-as évek elején még a személyiség nincs kiforrva, és ilyenkor még mindenki rengeteget változik. Házasságot kötnek valakivel, aki 10 éven belül jelentősen más személyiségű lesz, és ha a két személy lelki fejlődése nem egy irányba halad, teljesen elszakadhatnak egymástól. Mire ezzel szembesülnek, addigra ott van már 2-3 gyerek, a közös ház, otthon, a hitelek, a gazdasági és családi kapcsolatok, a közös barátok, amelyeket nem annyira könnyű elosztani, ezért inkább benne maradnak egy boldogtalan kapcsolatban. Az elhidegülés is nehéz, amikor csak egymás mellett élnek, de az egymás folyamatos bántása, csesztetése, megalázása még ennél is rosszabb. A konfliktusokat az egészen kicsi gyerekek is pontosan érzékelik. Ezért ha nem tudnak egymás mellett szépen meglenni a felek, sokkal jobb, ha elválnak, és mindent elosztanak. Akkor remélhetőleg a konfliktusok idővel csökkennek, és mindenki megnyugodhat, és van esélyük új életet kezdeni egyedül vagy mással. Sajnos a legtöbben sokáig fenntartják ezt a kapcsolatot, azt hiszik, hogy ez a legjobb a gyerekeknek, nem derül ki, hogy szeretőt tartanak. Pedig előbb-utóbb minden kiderül, a gyerekek pedig az első pillanattól ézik, hogy mi a helyzet, csak nem értik még a felnőtt világot annyira, hogy ezt megfogalmazzák. Gyakorlatilag egy hazug világot hoznak létre, amibe bevonnak minden szereplőt, akik ez által akaratlanul is hazuggá, „tisztátalanná” válnak.

Tudom, hogy mindez, és ahogy leírtam, durvának, sértőnek tűnhet azok számára, akik ilyen helyzetben vannak. Senkit sem akarok ezzel megbántani, csak az a célom, hogy felrázzam őket. Muszáj ezekkel szembe nézni! Nem ezek a méltó emberi és párkapcsolatok. Ennél mindenki sokkal jobbat és szebbet érdemel. Fontos, hogy az ilyen helyzetben lévők nem kívülről, büntetésként kapták ezeket, hanem ők saját maguk hozták létre, ők választották, ők tartják fenn. Változtatni csak ők tudnak rajta, és az érintett felek. Ha bármilyen méltatlan emberi kapcsolatban szenvedsz, változtass rajta! Ha nem tudod, hogy merre indulj, mit tegyél, akkor szívesen segítek neked a megfelelő útra lépni.

https://noraalelkeksegitoje.hu/

info@noraalelkeksegitoje.hu tel:+36-30/314-06-61

Varázsold teljesebbé az életedet!