Mindannyian megéltünk és cipelünk magunkban rossz, fájdalmas emlékeket. Ezeket az örömteli megélések valamelyest tompítani tudják, háttérbe szorítják, de a tudattalan részeinkben ezek lenyomata mind addig ott lesz, amíg azt ki nem tisztítjuk. Egy szomorú, fájdalmas megélés egy külső szemlélő számára apróságnak tűnik, de az egyén szempontjából nagyon mély és fájó lehet. Sok olyan ember van, aki mély, traumatikus fájdalmakat hordoz és a társadalmi hatásokra ezeket még jó mélyen el is rejti magában, nem mer róla beszélni, szégyelli. Pedig a tudattalanba sűlyedt fájdalmak idézik elő, hogy a mindennapokban újból és újból hasonló nehézségeket, traumákat éljen meg. Ezért nagyon fontos, hogy ezektől a fájdalmaktól valamilyen móndon „megszabaduljunk”.

A nyomasztó múlt gyógyítása 1.

A legmélyebb, legfájdalmasabb emlékeket mindenki a családjából hozza. Az elmúlt évtizedekben kezdtek beszélni a családon belüli erőszakról, bántalmazásról, pedig ezek a jelenségek régebben is jelen voltak a társadalomban, csak sokkal elfogadottabbak és gyakoriabbak voltak, mint most. A 60-70-80-as évek szülöttei ma is cipelik ezeket az emlékeket, amelyekhez folyamatosan újabbak társulnak. Ma is tabunak számít, és nem beszélünk róla, ha az apa agresszív volt, ivott, terrorban tartotta a családját. Ilyen esetben az anya általában gyenge, alacsony önértékelésű, és megfélemlített volt, aki nem mert kilépni a kapcsolatból, így nem tudta megvédeni a gyermekeit sem. Nem csak az alkohol a gond, hanem a szülők különböző pszichiátriai problémáik, nárcizmusuk, érzelmi zsarolásaik, manipulásaik, megfélemlítéseik is lelki ronccsá tehetik a gyerekeket, vagy általa pontosan ugyanolyanná válnak ők is.

Rendkívül nagy lelki traumát okozhat a gyerekekben, amikor valamilyen szexuális jellegű visszaélés történik a családban, akár a szülőtől, akár egy közeli rokontól, baráttól, ismerőstől. Nem csak a nemi erőszakra kell itt gondolni, hanem az illetlen érintésekre, amikor érzi a gyerek, hogy valahogy ez nem jó, kellemetlen neki az egész helyzet. A felnőttől még is elviseli mindezt, mert még nem tudja, hogy ez helytelen, és kiszolgáltatott helyzetben van. Sokszor előfordul, hogy a családhoz közel álló személytől érkező bántalmazásról a gyerek nem is mer beszélni. Szégyelli, és úgy érzi, nem hinnének neki a szülei, hiszen a felnőtt az ő barátjuk, ő pedig egy alárendelt helyzetben lévő gyerek.

Most a legdurvább bántásokat írtam itt le, de természetesen épp ilyen romboló az, ha a szülők folyton kiabálnak egymással, vagy a gyerekekkel is, akik nem érzik így biztonságban magukat. Vagy az, ha az óvodában, iskolában a gyereket folyton bántják, és a szülő ésszerű keretek között nem védi meg őt. Az is komoly önértékelési problémákat okozhat, ha a gyereket a szülei nem fogadják el, mert nem olyan neműnek, képességűnek várták, és egyszerűen nem szeretik. A gyereknevelésnek két alappillére van, amelynek együtt, egymást kiegészítve kell működnie: a szeretet és a korának megfelelő szabályok, keretek. Ha bármely irányba kibillennek a szülők, vagy a két szülő kétféleképp neveli a gyermekét, az káros lehet a gyermek személyiségének fejlődése szempontjából.

Mindez jó tanács lehet azoknak, akik épp most nevelnek gyermeket. De mit tegyen az, aki már elszenvedte ezeket a súlyos, vagy kevésbé súlyos érzelmi traumákat? Ezek feltárása és kitisztítása nem egy terápia során fog megtörténni, lehet, hogy évekig, évtizedekig kell ezeken dolgozni, természetesen a sérülés mértékének függvényében. Nagyon fontos, hogy aki ilyen súlyos bántalmazásokat élt meg, vagy nem volt ennyire súlyos, de ő ezektől nagyon szenved, keressen magának külső segítséget, terapeutát! A szakemberrel havi rendszerességgel érdemes dolgozni az adott „problémacsomagon”. Fokozatosan, rétegenként haladva lehet tisztítani ezeket, mint ahogy a hagyma héját pucoljuk le. Munkám során érzelmi oldás keretében szoktam az ilyen jellegű problémákkal foglalkozni. Érdemes a terapeuta irányításával önterápiát is végezni, hogy elősegítsük a saját gyógyulásunkat. Ezekről a cikk következő részében fogok írni. Egy biztos, hogy nincs értelme szenvedni, és az önsajnálatba belemerülni. Inkább mindenkinek a kezébe kell vennie az élete irányítását, és a jelenre kell fókuszálnia! Bár a múlt már lezárult, de a múlt sérelmei enyhíthetőek, gyógyíthatóak!

https://noraalelkeksegitoje.hu/

nora.lelkek.segitoje@gmail.com tel:+36-30/314-06-61

Bátran kérj segítséget, és varázsold teljesebbé az életedet!