Tanácsadásaim alkalmával többször is felvetődött a megbocsátás kérdése. Azt gondolom, hogy ez nagyon fontos kérdés a lelki fejlődés útján. Képes-e valaki megbocsátani a másik embernek azt, amit ellene vétett?

A Jézusi értékrend szerint, amit én is igyekszem követni, mindenképpen meg kell bocsátani mindenki bűnét. Véleményem szerint ezt a témát (is) nagyon félre magyarázzák az egyházak, de nem hitbeli kérdéseket akarok itt feszegetni. Néhány pontban kifejtem, mit érdemes ebben a témában átgondolnod.

A megbocsátás

  • A megbocsátás nem jelenti azt, hogy az ellened vétő személy bűne semmissé válna. Ha valaki megbánt, és ezt te megbocsátod neki, azzal az ő tette akkor is megtörtént. Ezzel neki kell elszámolnia az Égiek felé, és a saját lelkiismerete felé is. Ez viszont már nem a te dolgod, ez az ő feladata. A büntetést sem neked kell kiszabnod, ezzel feleslegesen ne terheld a lelkedet!
  • A megbocsátás a te szemszögödből annyit jelent, hogy elengeded, leteszed azt az érzelmi töltetet, csomagot, amit a másik ember okozott neked. Mindegy, hogy kisebb vagy nagyobb bántáson mentél keresztül, milyen konfliktus helyzetbe bonyolódtál, vagy komoly érzelmi traumát éltél meg, nincs más dolgod, mint a hozzá kapcsolódó fájdalmat elengedni. Tudom, ez nem könnyű feladat, néha jól esik még nyalogatni a sebeidet. Hidd el, mégis jobban jársz, ha elengeded a fájdalmaidat.
  • A megbocsájtás hiányában haragot, dühöt, elkeseredettség érzését éled meg. Ezek a negatív érzések hosszú távon rombolják a lelkedet, és egyre mélyebbé válik benned az elkeseredettség érzése. Ezért, ha nem bocsájtasz meg a másik félnek, igazából saját magadnak ártasz vele, nem neki.
  • A történések feldolgozásához egy ideig szükség lehet az események érzelmi újra éléséhez. Egy idő után viszont a nehéz megélések újbóli felszínre hozása már nem gyógyító jellegű, hanem hibás gondolatokat, érzéseket, programokat indít el és működtet benned. Hosszú távon rombolja a személyiségedet, az önértékelésedet.
  • A gondolatokban és az érzelmekben újra és újra megismételt fájdalmas események nem engedik lezárni a másik féllel a kapcsolatot. A komoly sérelmek után egyértelmű, hogy a korábbi kapcsolatnak azonnal vége szakad. A harag, a düh fenntartása, a megbocsájtás hiánya igazából nem engedi a kapcsolat lezárását, hiszen szinte napi kapcsolatban marad a két személy.
  • Ha egy helyzet rendezetlenül marad benned, pl. egy megbántás, nem tudsz a másik embernek megbocsájtani, akkor az a téma újra és újra fel fog jönni az életedben. Ha valakivel elszenvedted a becsapás érzését, és ezt nem tudod helyre tenni magadban, nem jössz rá, miért kellett megélned, akkor mások is be fognak csapni, amíg rá nem jössz a tanulságra. Ezeknek a feltárásában sokszor érdemes szakember segítségét kérni, mert a saját hibáidat nehezen veszed észre.
  • Ha nem tudsz a halálod napjáig sem megbocsájtani az ellened vétőknek, akkor azzal az emberrel egy másik életben is találkozni fogtok, és ugyanott fogjátok folytatni, ahol az előző életben abbahagytátok.
  • A megélt érzelem, fájdalom karmikus sebbé is válhat, ilyenkor a következő leszületésed nagy megoldandó feladata lesz az a fájdalomcsomag. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha  pl. a megcsalást nem tudtad feldolgozni, és sokan megcsaltak, akkor a következő életben újból ennek az sérelemnek a megoldása érdekében ismét minden kapcsolatodban meg fognak csalni.
  • Mindezeket szem előtt tartva még egy nagyon fontos dolgod van a megbocsátás kapcsán: ne felejts el megbocsátani saját magadnak! Valamennyi idő elteltével felismerheted, hogy te épp oly hibás voltál az adott helyzetben, mint a másik fél, ezért elkezdesz saját magadra is haragudni. Akkor is haragudhatsz magadra, ha rájössz, hogy más reakcióval más irányba tudtad volna vinni a helyzetet. Ennek semmi értelme, bocsáss meg saját magadnak minden volt, vélt vagy valós tévedésedért!

Azt javaslom, hogy ne foglalkozz a másik fél dolgával, csak azzal, hogy minél több fájdalmas élményt, traumát, érzelmet helyére tegyél magadban, feldolgozd, elengedj! Ez sosem könnyű feladat, keress meg egy szakembert, egy tanácsadót, aki a segítségedre lehet ebben. Ha úgy érzed, hogy segítségedre tudok lenni ebben, akkor keress bátran! Várlak szeretettel személyesen vagy távkapcsolatban is.

https://noraalelkeksegitoje.hu/

info@noraalelkeksegitoje.hu tel:+36-30/314-06-61

Varázsold teljesebbé az életedet!