Az új év kezdetén a legtöbbször nagy újévi fogadalmakat teszünk, hogy mit fogunk jobban csinálni az idén. Azután január 1-én még nagyon fáradtak vagyunk, 2-án hirtelen sok feladatunk támad, és egy hét múlva sem kezdjük el a fogadalmunkat teljesíteni. Persze sokan vannak akik kivételek és becsületesen elvégzik a saját maguk számára kiszabott feladatokat.

Új élet kezdete – új évi fogadalmak helyett

Valami tényleg megváltozik január 1-vel? Tényleg ilyen nagy jelentősége van ennek a napnak?  Tulajdonképpen az újévi fogadalommal elavult régi szokásokat szeretnénk lebontani, vagy újat kialakítani. Bevallom, számomra sosem változik semmi ilyenkor, esetleg lehet egy jót bulizni. Azt gondolom, hogy új életet bármikor kezdhetünk, ha akarunk, ez nincs időponthoz kötve. Akkor kell elkezdeni ezt, ha valós és igazi késztetésünk van rá.

Bonyolult szokásrendszereket alakítunk ki az életünk során, a legtöbbet már gyermekkorunkban belénk nevelik. Ezért, egy szokás megváltoztatása rendkívül nehéz lehet, és az új évi fogadalmakkor tulajdonképpen egy vagy több ilyen szokást szeretnénk felülírni. Kutatások szerint egy szokás megváltoztatása 3 hónapba is beletelik, ennyi idő kell egy új szokás rögzüléséhez. Nem lehet január elsejével egy csomó régi szokást letenni, mert ha túl sok minden változik egyszerre, azt nem tudjuk elviselni, elveszítjük a biztonság érzetünket. Érdemes inkább 3 hónaponként újabb szokást letenni és helyette egy újat rögzíteni.

Úgy vélem, hogy érdemesebb a változtatást akkor elkezdeni, amikor ehhez lelki változás is társul. Valaki úgy kezd új életet, alakít ki egy új szokást, hogy valamilyen nehéz megélés hatására, külső vagy belső kényszerre gyorsan változtat. Ilyen külső hatás lehet egy baleset, egy betegség kialakulása, egy támadás, egy veszteség. Az ilyen szokás változáshoz, új élet kezdéshez azonban rengeteg félelem társul. És aki fél, az nem egész, és így nem is lehet egészséges. Ezek a változtatások szerintem nem mindig hoznak igazán pozitív eredményt.

Szerintem a változtatást, egy új szokás kialakítását fokozatosan kell magunkban kialakítani, és bármikor elkezdhetjük, amint erre érzelmi indítatásunk van. Fontos, hogy először felmérjük, miért is rossz az a szokás, miért kell lecserélni. Valóban át kell alakítanunk ezzel kapcsolatban a gondolkodásunkat. Aztán érdemes megviszgálni a szokáshoz kapcsolódó érzelmeinket is, milyen érzelmek alakították ki és tartják fenn ezt a számunkra már rossz metódust. Ha a gondolati és az érzelmi szinten megértjük, és a változásra készek vagyunk, akkor érdemes döntést hozni a változtatásról. Ha ezen a folyamaton végigmentünk, csak akkor érdemes fogadalmat tenni és ennek függvényében cselekedni.

Az új élet új gondolatokkal indul. Ha ezek a gondolatok örömöt váltanak ki belőlünk, akkor mindenképp érdemes ezekkel a gondolatokkal foglalkozni, és ezek megvalósítása ügyében tennünk. A legtöbben azért nem valósítják meg ezeket a gondolatokat, álmokat, mert nincs önbizalmuk. Pedig az önbizalom éppen a bátor tettek következtében alakul ki. Attól lesz önbizalmunk, hogy olyan dolgot teszünk meg, hajtunk végre, amit eddig még nem. Az is lehet, hogy azt a bizonyos dolgot még senki sem merte meglépni a környezetünkben. Ezért azt hisszük, nekünk sem fog sikerülni. Ez viszont egyáltalán nem tudható addig, amíg ki nem próbáljuk. A kudarctól sem kellene félnünk, hiszen abból rengeteget lehet tanulni, és tökélesíthetjük általa az életünket.

Azt javaslom, ha úgy érzed, valami nincs rendben az életedben, vagy csak működhetnének a dolgok jobban is, akkor ennek keresd meg az okát. Ez általában elég nehéz feladat, érdemes egy szakember segítségét kérni a problémák feltárásában. Gondolati síkon, racionálisan meg kell keresni az okokat, az összefüggéseket. Fel kell tárni ezek érzelmi hátterét is. Ha már tisztán látunk, akkor meg lehet keresni a legjobb kivezető utat, a jó megoldást, a változtatás irányát. Egyéni esetkezeléssel tudok neked segíteni a gondolati és érzelmi feltárásban, az érzelmi blokkok feloldásában, és a kivezető út megtalálásában. Ajánlok két e-book-ot is, hogy könnyebben tudj a számodra megfelelő útra lépni.

  • A döntéshozatal spirituális útja – e-book linkjét itt találod:

https://noraalelkeksegitoje.hu/a-donteshozatal-spiritualis-utja/

  • Kiút a gödörből – avagy az érzelmi elakadások 10+1 oka és 3 megoldása – e-book linkjét itt találod:

http://noraalelkeksegitoje.hu/kiut-a-godorbol/

Sok sikert kívánok az új, tudatos és boldog életed elindításához!

https://noraalelkeksegitoje.hu/

info@noraalelkeksegitoje.hu tel:+36-30/314-06-61

Varázsold teljesebbé az életedet!