Munkám során úgy tapasztalom, hogy a spiritualitás hívei ellentétben állnak azokkal, akik nem hisznek a nem látható dolgokban. Ez feszültségeket generál mind a két félben, pedig ennek igazából nem így kellene lennie. Ez nem az a terület, ahol „háborúzni” kell, ennek ellenére időnként „véres csatákat”, komoly vitákat folytatnak le egymással a felek.

Legyen mindenkinek hite szerint!

Fontos, hogy tudd, hogy az agresszió agressziót szül, a harag haragot, a harc pedig harcot. Nagyon fontos alapelv a spiritualitásban, hogy „legyen mindenkinek hite szerint”. Ez azt jelenti, hogy ha a másik fél másként gondolja, érzi, látja a világot, akkor meg kell hagyni őt ebben a világlátásban. Valaki egyáltalán nem nyitott egy másféle szemléletre, csak a sajátjában tud élni, gondolkodni, létezni. Vannak, akik nyitottabbak, rugalmasabbak, érdeklődőek ilyen téren, velük megoszthatjuk a nézőpontunkat. Persze mindenkivel lehet a hitedről beszélni, de ne akarj senkit meggyőzni az igazadról.

A merev hitrendszerrel rendelkező, a spiritualitásnak ellenálló embereket ha kimozdítod a berögzült sémáikból, és nem segítesz nekik egy újabb szemlélet felépítésében, akkor többet ártasz, mint használsz. A hitrendszer nagyon fontos és sok esetben merev dolog. Ha valakinek összeomlik a hitrendszere, az nagyon kemény megéléseken megy keresztül, és ha nem tudja ezt újra építeni, akkor az végzetes lehet a számára. Részben ezt jelképezi a Tarot kártya 16. Torony lapja, amikor a felépített rendszer összedől, leég, és minden elpusztul. Ez rendkívül mély fájdalmat, nehéz megéléseket hordoz magában, de időnként szükség van a már „használhatatlanná vált tornyok” lerombolására. Ha sikerül egy számunkra kedvezőbb, új „tornyot” felépíteni, akkor az átütő sikert, felismeréseket, „megvilágosodást” hozhat számunkra.

Ha a te spiritualitásod, az ehhez kapcsolódó hitrendszered, tudásod még nem elég erős, gyenge lábakon áll, akkor ne kezdj bele, hogy valaki más hitrendszerét átalakítod. Mivel minden alapelv felett az áll, hogy szeretettel fordulj a másik ember, vagy akár minden más élő entitás felé, ezért nem lehet senkit megerőszakolni a hitében sem. Tudom, hogy nagyon nehéz azt a helyzetet kezelni, amikor te elindultál egy spirituális úton, viszont a családod, a párod, a barátaid nem tudnak ezzel azonosulni. A legtöbb emberben munkál az, hogy a felismeréseit, az új ismereteit szeretné megosztani a környezetével, ezért elkeserítő, mikor erre ők nem vevők, sőt hülyének néznek, kinevetnek. Ilyenkor érdemes az ilyen típusú megéléseket abban a spirituális közegben megbeszélni, amiben benne vagy, és nem traktálni ezzel az érdekteleneket. Sajnos, ez hosszú távon azt eredményezheti, hogy a spiritualitást tagadók és közted egyre nagyobb szakadék jön létre, és lassan semmilyen közös témátok nem lesz. Ha ezt a barátaiddal éled meg, az is nehéz helyzet, de a családod tagjaival kapcsolatban ez igen fájdalmas lehet.

Mit lehet tenni ilyen helyzetben? Semmiképp nem javasolnám az erőszakos fellépést senkivel szemben. Mivel a legfőbb tanítás a szeretet, mutass nekik példát ezzel kapcsolatban. Úgy tapasztalom, hogy a spirituális érdeklődés nem sokat ér önismeret nélkül. Tudom, ez most kemény kijelentésnek tűnik, de hidd el, hiába a nagy „spirizés”, ha közben nem csiszolod a saját hibáidat, nem oldod fel az elakadásaidat, nem fejlődsz. Ez pedig önismeret nélkül nem működik. Az önismeret kategóriájába értek minden felismerést, tanulságot, akkor is, ha ezt egy tanácsadó egy oldás kapcsán hozta felszínre. A spiritualitás lényege szerintem az, hogy elköteleződsz amellett, hogy folyamatosan fejlődsz, tanulsz, és lépésről lépésre haladsz az önmagad mélyebb megismerése felé. Az egyéb spirituális képességek, gyakorlatok elsajátítása már csak hab a tortán.

Ha a környezeted azt tapasztalja, hogy egyre boldogabb, nyugodtabb, higgadtabb, kiegyensúlyozottabb, kedvesebb, szeretetteljesebb vagy, akkor az felkelti az érdeklődésüket. Ez a fajta viselkedés változás csak valódi belső változásból fakadhat, hiszen sokáig nem tudsz magadra erőltetni egy hamis, őszintétlen viselkedést. Igazából nem kell senkit sem megváltoztatnod, csak saját magadat. Mivel mindenki rendszerben él (pl. családi rendszerben), ha a rendszer egyik eleme, tagja változik, akkor az egész rendszer, a többi szereplő is szépen lassan elindul a változás útján.

Tehát dolgozz saját magadon, ismerd meg a saját lelki, érzelmi működésedet! Ez egyedül nem könnyű feladat, kérj bátran segítséget egy tanácsadótól, aki vezet ezen az úton. A felismerések tükrében változtass saját magadon, és ne a másik embert akard megváltoztatni. Légy őszinte saját magaddal, és ha rossz napod van, ne akarj édes-cuki lenni, de ne bánts senkit! Viszont vezérelje a gondolkodásodat, az érzelemvilágodat és a cselekedeteidet a szeretet, és hagyj meg mindenkit a saját hitében! Aki nyitott a változásra, érdeklődni fog a benned lezajló változások iránt, és akkor már érdemes megosztanod vele a tapasztalataidat.

Merj segítséget kérni, és varázsold teljesebbé az életedet!

https://noraalelkeksegitoje.hu/

info@noraalelkeksegitoje.hu tel:+36-30/314-06-61