Nap mint nap kisebb vagy nagyobb konfliktushelyzeteket élünk meg, hiszen az emberi érintkezések nem olyan könnyűek. Lehet, hogy egy ismeretlen emberrel zajlik le egy konfliktushelyzet, lehet, hogy a munkahelyünkön, a barátunkkal, a családtagjainkkal. Minden összecsapás, szóváltás reakciókat vált ki belőlünk, amelyek megterhelik az idegrendszert, a szívet, az agyat, és tönkre tehetik az energetikai rendszerünket. Egy veszekedés épp úgy energetikai támadásnak minősül, mintha az illető megátkozna, vagy esetleg mi őt. Nem mindegy tehát, hogy tudunk-e vigyázni magunkra, az energetikai rendszerünkre, vagy kitesszük magunkat az ilyen helyzeteknek.

A nyugodt konfliktuskezelés

A biológiában sokféle helyzetet megélhetünk konfliktusként, amely minden esetben betegséget idéz elő a szervezetünkben. A konfliktus aktív szakaszban, amikor még a helyzet fennáll, vagy nem indult el a lezárás, általában nem alakul ki a betegség. Ahogy a konfliktusos helyzet feledésbe merül, és részben vagy teljesen lesüllyed a tudattalanba, akkor jelennek meg a betegésgek. A lezárás, és a tudattalanba való iránytása viszont mindenképp szükséges, hiszen, ha minden kisebb-nagyobb konfliktust folyamatosan a tudatunkban tartanánk, nem lennénk képesek a mindennapi feladatunkat ellátni, vagy emberi kapcsolatokat kialakítani. Tehát előbb-utóbb automatikusan lesüllyednek a konfliktusaink a tudattalanba. Az is előfordul, hogy valaki olyan súlyos konfliktust él meg, hogy az egészre nem is emlékszik, sőt amnéziás lehet az egész időszakra. A súlyos és hosszú ideig fennálló konfliktusok hatására alakulhatnak ki különböző pszichiátriai betegségek, elmebetegségek is. Ezért nem lehet a konfliktusok és azok kezelését szőnyeg alá seperni, hanem érdemes ezekkel foglalkozni.

Egyrészt nagyon fontos a konfliktushelyzeteket feltárni, a tudattalanból felszínre hozni. Mivel a konfliktusok okozzák a betegségeket, így semmilyen orvosi kezelés nem lesz hatásos addig, amíg a hozzá kapcsolódó konfliktust helyére nem tesszük. Természetesen, sok esetben szükséges a műtét, a gyógyszeres kezelés, viszont ha a konfliktust nincs feltárva, akkor a betegség újból visszatér. Mindezért a múltban és a jelenben megélt konfliktusoknak nagyon nagy szerepük van az életünkben, nem lehet figyelmen kívül hagyni. A feltárásuk szakember segítsége nélkül nehéz, hiszen éppen arra törekszünk, hogy a fájdalmas emlékeket elfelejtsük. Van, aki nem az elfelejtésre törekszik, hanem kibeszélni magából a történteket, ez általában a nőkre jellemző. A kiventillálás, a történések elmesélése segít is, de ennél sokkal mélyebbre kell ásni. A konfliktusok feltárásáról már korábban írtam, most inkább azok elkerülését, azonnali jó kezelését írom le.

A konfliktusokat semmiképp nem lehet úgy elkerülni, ha nem beszélünk azzal az emberrel, aki a konfliktust kiválthatná, vagy nem megyünk bele olyan helyzetekbe, ami vitát generálhat. Ez egy folyamatos menekülés lenne, ami rendkívüli módon rombolja az öntértékelést, az önbecsülést. Emellett a konfliktus feszültsége az illetőben ott van, csak nem kerül rendezésre. Persze le lehet élni az életet egy teljes konfliktuskerülő magatartással, viszont úgy az élet igazi ízét, sava-borsát is kihagyjuk belőle, és a végén kiderül, hogy semmi érdemlegesre nem tudunk visszaemlékezni a múltunkból. A kihívások ugyanis kellenek ahhoz, hogy az önbizalom fejlődjön. Ezért a konfliktushelyzeteket úgy kerülhetjük el, hogy figyelünk az embertársaink és a saját belső igényeinkre is. Ehhez persze kell a szeretet és az önszeretet is, ennek birtokában azt tudjuk adni önmagunknak és másoknak is, amire vágyunk. Tudom, ez nem könnyű feladat, de érdemes gyakorolni. Ez persze nem fogja az összes konfliktust kizárni az életünkből, de a számuk jelentősen csökkenhet.

Amikor a konfliktushelyzet már létrejött, akkor szükségünk van a belső erőnkre. Nem azzal tudunk egy konfliktust kezelni, ha kiabálunk, csapkodunk, fenyegetőzünk, veszekedünk. Azzal csak az indulatok csapnak fel magasra, a feszültség óriási lesz minden érintettben, és nem csak a szemek villanása fog cikázni, hanem az átkok és rontások is, de az alap probléma nem oldódik meg. A belső erő abból áll, hogy tudjuk, mit akarunk, mérlegeltük a helyzetünket és a szerepünket az adott konfliktusos helyzetben, ezért eltántoríthatatlanná tudunk válni. A helyzet elemzésekor azt is felmérjük, ha tévedtünk, és ezt el merjük ismerni, hiszen a tévedés nem kisebbíti a belső értékünket. Ilyenkor nyugodtan és higgadtan tudunk beszélni, és nem erősítjük a konfliktust, hanem inkább a megoldás felé tereljük azt.

Ha már a konfliktus felszínre került, akkor érdemes nyugodtan, higgadtan megbeszélni a dolgokat, mert nagyon sokszor az egész hátterében csupán egy félreértés áll. Amint az tisztázódik, akár egy jót is nevethetünk az egészen. Aki a lelki fejlődésben, az önismeretben még nem nagyon haladt előre, az könnyen megsértődhet bármitől, mert a sértődés alapját képező „sérülés tüskéi” még nincsenek kiszedve. Sajnos az ilyen embereknek nagyon nehéz az élete, állandóan konfliktusban állnak saját magukkal és másokkal, az önértékelésük pedig rendkívül alacsony. Mindig gondolj arra, hogy ha valakivel konfliktusba kerülsz, hogy ő is egy érző lény, valószínűleg sok sérüléssel, bizonyítási vággyal, belső konfliktussal, és ezért nem képes az eltérő nézeteit normális keretek között kinyilvánítani. Ahhoz, hogy „meggyőző” legyen, neki sok indulatot kell beletennie, akár a fizikai erejét is. Akinek rendben van az önértékelése, annak nem szükséges senkinek sem bizonyítania semmit, és el tudja fogadni, hogy másoknak más a véleménye, mint neki. Ezért az egész életünk legfontosabb feladata, hogy önmagunkon dolgozzunk, és így egészségesebbek és boldogabbak lehessünk!

https://noraalelkeksegitoje.hu/

hello@noraalelkeksegitoje.hu tel:+36-30/314-06-61

Bátran kérj segítséget és varázsold teljesebbé az életedet!